- Armin Laschet, minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, heeft zich kandidaat gesteld voor het CDU-voorzitterschap.
- Laschet wordt gesteund door Jens Spahn, de huidige minister van Volksgezondheid die ook werd genoemd als kandidaat.
- Daarnaast gaat oud-politicus Friedrich Merz voor de derde keer proberen om CDU-leider te worden.
- Op 25 april kiezen de CDU-leden een nieuwe voorzitter nu Annegret Kramp-Karrenbauer is afgehaakt voor de opvolging van Angela Merkel.
ANALYSE – Deze week is duidelijk geworden dat de strijd om de opvolging van Angela Merkel als leider van de Duitse CDU-partij gaat tussen twee kampen.
Afgelopen dinsdag bleek dat twee kandidaten een koppel hebben gevormd. Armin Laschet gaat voor het leiderschap en wordt hierin gesteund door Jens Spahn. Spahn ziet af van zijn kandidatuur en steunt Laschet. Als Laschet wordt gekozen, krijgt Spahn een rol als tweede man.
Na de aankondiging van Laschet en Spahn liet een andere kandidaat, Norbert Röttgen, in allerijl via Twitter weten dat hij een vrouw nomineert als running mate. Hij heeft niet gezegd wie, maar waarschijnlijk is hij toch kansloos in de leiderschapsstrijd. Het gevecht om de opvolging van Angela Merkel zal namelijk gaan tussen Laschet en een andere CDU-prominent: Friederich Merz.
Hiermee tekent zich ook een richtingenstrijd af binnen de Duitse christendemocraten: blijft de CDU een brede middenpartij, zoals Laschet wil, of schuift de partij op naar rechts en komt er een rechts-conservatieve koers? Dat laatste is de ambitie van Merz.
CDU diep verdeeld over politieke koers
De CDU is diep verdeeld over hoe om te gaan met de radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD). Dat heeft de huidige CDU-partijvoorzitter Annegret Kramp-Karrenbauer de kop gekost.
Spahn en Laschet kiezen voor een middenkoers: "We dreigen onze positie als brede volkspartij te verliezen", waarschuwde Spahn. We hebben te vaak de nadruk gelegd op verschillen binnen de partij." De boodschap is duidelijk: de partij moet stoppen met ruziemaken en heeft behoefte aan eenheid.
Hun volgende en misschien wel sterkste argument is ervaring. Laschet en Spahn steken volop de loftrompet over elkaar. Spahn is dan ook een van de meest actieve ministers in de regering van Merkel en Laschet regeert zonder problemen de deelstaat Noordrijn-Westfalen samen met de liberale partij FDP.
Laschet en Spahn maakten tijdens een gezamenlijke persconferentie ook non-verbaal heel duidelijk wat ze van hun belangrijkste tegenstander vinden. Toen een journalist vroeg of ze Merz als een teamspeler beschouwen, ademden beide heren diep uit en keken ze demonstratief naar hun tafelblad.
Laschet zei daarna dat er gesprekken waren geweest met Merz, die een felle tegenstander is van Angela Merkel, om rust te krijgen aan de top van de CDU. Merz kreeg, zoals de krant Bild eerder al meldde, een ministerspost aangeboden, maar wees dat af.
BREAKING: Nach @bild infos hat @akk noch am Montag Merz einen Kabinettsposten als Minister angeboten. Runde der stv Bundesvorsitzenden hatte sich zuvor darauf geeinigt, Merz als Minister durchzusetzen. In einem Telefon-Gespräch zwischen AKK und Merz lehnte dieser einen Posten ab.
— Paul Ronzheimer (@ronzheimer) February 25, 2020
Merz pleit voor vernieuwing: ruk naar rechts
Merz hield deze week zelf een pleidooi voor fundamentele vernieuwing. Hij was niet te spreken over de plotselinge duo-kandidatuur van Laschet en Spahn: "In de echte wereld zou men spreken van kartelvorming om de concurrentie te verzwakken."
De strijd om het leiderschap zal dus neerkomen op een duel tussen Laschet en Merz met als kernvraag: wat wordt de politieke koers van de CDU? Laschet wil dat de CDU een middenpartij blijft, terwijl Merz de christendemocraten wil herpositioneren als een rechts-conservatieve partij.
Op 25 april zal het speciale partijcongres zich uitspreken over deze vraag. Er is in elk geval echt wat te kiezen.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Business Insider Deutschland.
Lees meer over Duitsland:
- 39 jaar, op Instagram en fel tegen plastic: dit is de jonge CEO van de Duitse softwarereus SAP
- In Duitsland dreigt een vastgoedzeepbel, met dank aan het gratis geld van de ECB
- 3 redenen om niet bang te zijn voor een recessie in Duitsland
- Je bedrijf verkopen als mkb’er? In Duitsland worden tot 20% hogere prijzen betaald